Oldal kiválasztása

Kis színház, nagy siker: 45 év után újra színpadon a Gellérthegyi álmok!

Fehér György2015. 12. 12. 10:00 (Frissítve: 2015. 12. 12. 12:39)

Igazi színházi élményben volt része azoknak akik ellátogattak a Fészek Művészklub kupolatermébe, Karinthy Ferenc klasszikus írásából készült Gellérthegyi álmok előadásra.

Gellerthegyi_almok_2016_28

Major Bea és Végh András zseniális másfél órát varázsolt a Fészek Klubba (Fotó: Telegdy István)

A történet a második világháborúban, egy gellérthegyi romos villában játszódik, ahol találkozik egy egy zsidó lány és egy katonaszökevény fiú. Menekülnek a háború borzalmaitól, de legfőképpen önnön múltjuk elöl. Találkozásuk kölcsönös hazugságokkal indul, aztán őszinte nyitással, kitárulkozással folytatódik. Két ember, két személyiség, két sors, mégis van bennük valami közös, nem-tudják hogy megérik e a másnapot. Karinthy Ferenc nagy sikerű írásából készült színpadi adaptációt 45 év elteltével, két fiatal színész közreműködésével láthatja a nagyközönség. A Lokál a darab rendezőjével Kriszt Lászlóval beszélgetett.

– Önök tíz éve működnek a Fészek Művészklubban.  Amikor eljöttem előadásnézőbe, azt gondoltam ez is csak egy előadás lesz a sok közül, de tévedtem. Igazán nagy élmény volt, számomra és a közönség számára egyaránt.
– Köszönöm, a dicséret, a siker a két színészt, Major Beát és Vég Andrást illeti. Végül is, ők hozták ki a maximumot magukból és a darabból, én csak utat mutattam.
– A Gellérthegyi álmokat, közel negyven éve sehol nem játszották,  a színházak…Most meg egyszer csak elővették a darab Önök!
– Igen, mert egyrészt nagyon nehéz, mély, elgondolkodtató írás, másrészt abban a formában ahogy közel negyvenöt éve megszületett a mű, ma nem lehet előadni, hiszen annyira felgyorsult az élettempó. Ezért mi, egyfajta “keresztmetszet” /rövidített/ formában vittük színpadra, természetesen az esszencia, a lényeg, a mondani való megtartásával, hiszen az írás zseniális.
– Nem túlzok ha azt mondom, ahogyan a két színész játszott, az is   nagyszerű volt?
– Nem túloz, tényleg igazi színházat varázsoltak a kupolába. Erre szoktam mondani hogy, minden egybe volt, minden működött.
– Mit lehet tudni a két színészről?
– Mindketten a Kazán István Kamaraszínház színészképző stúdiójába végeztek, kaptak színész diplomát, ami különösen nagy öröm számomra, hiszen egyfajta visszaigazolása a sok év küzdelmes, sokszor  nagyon nehéz gyakorlásnak, munkának. Remélem továbbra is ilyen kitartással, szorgalommal fognak hozzá állni!
– Telt ház, vastaps, ováció! Erre számított?
– Ez ma már nem is olyan kuriózum, hiszen sok fiatal volt jelen, aminek külön is örültem, egyébként a színészek tényleg megérdemelték.

Mario_Lanza_zenes_monodrama_2016_5

Pálinkás László már gőzerővel készül a Kazán István Kamaraszínház következő nagy dobására, a Mario Lanza operaénekes életét bemutató színműre (Telegdy István)

– Talán nem ide tartozik, de muszáj megemlítenem a  Mario Lanza  zenés monodráma, 2016-ban tervezett előadás előzetes bemutatóját, amelyet a Maxline Média Grouppal közösen állítanak színpadra, s amelyben egy kivételes hangú tenoristát láthatott a közönség.
– Igen, ő Pálinkás László, aki szintén a színészképző stúdiónk növendéke. És ha olyan szorgalommal és kitartással fogja tovább csinálni a gyakorlást, akkor a jövőév nagy-nagy sikerprodukciója lehet a Mario Lanza előadás.
– Habár utána néztem a kamaraszínházuknak az interneten,  és láttam a  figyelemreméltó munkáikat, előadásaikat, még is, mintha keveset lennének a köztudatban, a médiában!
– Ez igaz, minket nem nagyon támogatnak központilag, pedig tíz éve jövünk ki értékkel bíró előadásokkal. A médiákat meg többnyire nem az érték, a tartalom, hanem a forma,a csomagolás érdekli, minél romlottabb, annál jobban közreadható, eladható, sajnos idáig jutottunk.  De mi nem is azért dolgozunk, alkotunk  hogy bekerüljünk a celebek világába és ott pöffeszkedjünk. Az értéket létrehozók sajátja ez a Don Quijote küzdelem, és ha a világban  az ilyen típus pusztulásra is van ítéltetve, talán a színpadon “győzni” fog.

A Gellérthegyi álmok című színdarab következő előadására 2015 december 29-én 19 órás kezdéssel kerül sor a Fészek Művészklub (VII. Kertész u. 36) kupolatermében.